Wie NT2-lessen geeft, of dat nu als betaald docent of als vrijwilliger is, krijgt vaak vragen over de Nederlandse grammatica. Dat zijn bijvoorbeeld vragen over woordvolgorde (Waar moet ‘niet’ staan in deze zin?), maar ook over werkwoordstijden (Wanneer gebruik je de voltooide en wanneer de onvoltooide tijd?). Om het antwoord op die vragen goed te kunnen onderbouwen, heeft Onze Taal de training Grammatica voor NT2-docenten ontwikkeld.

Onderwerpen

Tijdens de training komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod.

  • Het gebruik en de plaats in de zin van geen en niet.
  • Het gebruik van er.
  • Het gebruik van werkwoordstijden.
  • De juiste zinsvolgorde in verschillende zinnen.
  • Het gebruik van voorzetsels.
  • Lidwoord en buigings-e (waarom niet de mooi boek maar het mooie boek?)

Als u zich aanmeldt, krijgt u een intakeformulier waarin u kunt aangeven wat úw specifieke vragen zijn. Aan de hand daarvan stellen we de exacte inhoud van de training samen.

Doel

Na deze training bent u beter in staat om vragen over de Nederlandse grammatica te beantwoorden. We leggen vooral uit hoe het in elkaar zit, maar bespreken ook (kort) mogelijkheden om bepaalde structuren met cursisten te oefenen. De nadruk ligt echter op het opfrissen van de grammaticaregels. Het gaat hierbij vaak om kwesties waarvan je als moedertaalspreker ‘gewoon’ weet hoe het zit, maar die je niet goed kunt uitleggen.

Voor wie?

De training Grammatica voor NT2-docenten is bedoeld voor iedereen die, betaald of vrijwillig, NT2-lessen geeft (aan beginners tot halfgevorderden, ongeveer tot B1-niveau), en daarbij merkt dat het soms moeilijk is om duidelijk uit te leggen ‘hoe het zit’.

Trainer

De trainer is Aleid van de Vooren-Fokma. Zij heeft Nederlandse taalkunde gestudeerd en werkte zes jaar bij Onze Taal als taaladviseur. Tegenwoordig geeft ze trainingen voor onder meer Onze Taal; ze geeft ook zelf NT2-lessen.
 

Extra: het boek Grammatica

Bij de training is het boek Grammatica. 150 begrippen verklaard en toegelicht van het Genootschap Onze Taal inbegrepen, ter waarde van € 15,00.

 
Waar en wanneer?

Deze training staat gepland op donderdag 13 december. De training wordt gegeven in Amsterdam (Openbare Bibliotheek, vlak bij het Centraal Station). 

Aanmelden

Deze training van Onze Taal is te bestellen in de webwinkel (met korting voor Onze Taal-leden).