Waar komt voor spek en bonen meedoen vandaan en wat betekent het?

Als je voor spek en bonen meedoet of ergens voor spek en bonen bij zit, telt wat je zegt of doet niet echt mee. Het kan zijn dat je er zelf om hebt gevraagd om ‘onopvallend’ aanwezig te zijn, maar het kan ook betekenen dat de anderen jouw bijdragen negeren en dat je daar niet blij mee bent.

Bij spelletjes en wedstrijden wordt voor spek en bonen meedoen meestal neutraal gebruikt. Het betekent dan dat je geen punten krijgt en ook geen prijzen kunt winnen, maar dat je ook niet hoeft te treuren als je er niets van bakt.

Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) betekent de uitdrukking oorspronkelijk ‘werken zonder er geld voor te krijgen’. Het enige wat je kreeg, was een eenvoudig, stevig maal, want zo werd spek en bonen gezien. Vroeger werd ook wel gezegd voor spek en appels meedoen en voor spek meedoen, aldus het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Het WNT vermeldt verder: “Spek en (paarden)boonen [= tuinbonen] is vanouds een zeer gewone, krachtige volkskost (...); vermoedelijk beteekent de zegswijze dus eigenlijk: geen loon, maar alleen den gewonen kost verdienen (…).”