Waar komt verkikkerd zijn op iets/iemand vandaan?

Verkikkerd zijn op iemand betekent 'verliefd zijn op iemand'. Je kunt ook verkikkerd zijn op iets; dan ben je er dol op.

Verkikkerd betekent letterlijk 'een kikker geworden'. F.A. Stoett vermeldt dat in het begin van de negentiende eeuw verkikkerd op in de betekenis 'verliefd op' ontstond "wegens de bekende paardrift van dat dier". Ook K. ter Laan verwijst in zijn Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen naar "de verliefde natuur" van de kikker. Kikkers zijn dan ook zeer actief bezig met hun voortplanting. Het mannetje lokt de vrouwtjes met zijn gekwaak duidelijk hoorbaar naar zich toe. Het vrouwtje legt in de lente duizenden eitjes, en de sloten en de oevers krioelen van het kroost van de kikkers.

De kikker is in andere culturen van oudsher een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. De Egyptische godin Heket werd bijvoorbeeld afgebeeld met een kikkerkop, of soms helemaal als kikker. Bij de Egyptenaren was het ook gebruikelijk kikkeramuletten mee te geven aan mummies om hen te helpen bij hun wedergeboorte.