Wat betekent in het verdomhoekje zitten en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Als je in het verdomhoekje zit, krijg je veel kritiek. Het lijkt wel alsof je niets goed kunt doen: alles wordt verkeerd uitgelegd. Ook dingen kunnen in het verdomhoekje zitten. Dat kan betekenen dat ze niet meer populair zijn (‘Buiten spelen zit in het verdomhoekje’), of worden wegbezuinigd (historische taalkunde in het verdomhoekje), of te weinig aandacht krijgen (grammaticaonderwijs in het verdomhoekje). Je kunt dingen ook weer úít het verdomhoekje halen: kilometerheffing uit het verdomhoekje.

Verdomboekje?

Een iets oudere variant van verdomhoekje is verdomboekje/verdoemboekje. Daarmee is mogelijk het boek bedoeld waarin God de daden van alle mensen laat optekenen. Op basis daarvan wordt het Laatste Oordeel geveld: wie komt er in de hel, en wie krijgt er een prachtig, eeuwig leven?

Het is mogelijk dat men de bijbelse achtergrond van het verdomboekje niet meer herkende. Bovendien lijkt verdomboekje voor het gehoor erg op verdomhoekje. Mogelijk is ook de uitdrukking in het hoekje zitten waar de klappen/slagen vallen (‘allerlei leed ondervinden, het hard te verduren hebben’) van invloed geweest. In elk geval raakte in het verdomboekje staan in onbruik en kwam in het verdomhoekje zitten ervoor in de plaats. Van Dale neemt het nieuwere verdomhoekje pas sinds 1976 (tiende druk) op, maar het oudste krantencitaat waarin het voorkomt dateert al van 1904.