Wat betekent van de trap gevallen zijn en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Als je naar de kapper bent geweest, komt het weleens voor dat iemand vraagt: ‘Ben je van de trap gevallen?’ Dat gebeurt vooral als je haar nu een stuk korter is. Het is vooral een grapje, dat niet veel meer betekent dan ‘ik zie dat je naar de kapper bent geweest’.

De uitdrukking van de trap(pen) gevallen zijn komt al voor in spreekwoordenboeken uit de negentiende eeuw. Het is misschien een verkorting van ‘Hij is van de trap gevallen en heeft zijn haar gebroken.’ Ook dat is een grapje: door de val ben je zogenaamd ‘gewond’ geraakt aan je haar. De verdere herkomst van deze uitdrukking is helaas onduidelijk.

Sint-Jobs trappen

Een andere uitdrukking met van de trap vallen is van St.-Jobs trappen gevallen zijn. Dat betekende: ‘een geslachtsziekte hebben’. Sint-Job was de patroonheilige van mensen met huidziekten. Job is de naam van een bijbelse figuur. Hij was een rijk en gelukkig man die door God tot het uiterste op de proef werd gesteld: hij verloor alles wat hij had. Op het dieptepunt van zijn ellende zat hij op een mesthoop, zijn lichaam onder de viezigheid, wormen en zweren. God gaf hem daarna alles weer terug, omdat hij zijn geloof had behouden.

Of er een verband is tussen St.-Jobs trappen en de uitdrukking van de trap gevallen zijn, is helaas geheel onduidelijk.