Waar komt 'Twee handen op één buik zijn' vandaan en wat betekent het?

Deze uitdrukking betekent dat degenen om wie het gaat het altijd met elkaar eens zijn, heel goed met elkaar kunnen opschieten en elkaar altijd steunen. Soms heeft deze uitdrukking de bijbetekenis: zij spannen altijd samen, zij zullen elkaars plannen altijd verdedigen (zo nodig ten koste van anderen).

De handen waarvan in deze uitdrukking sprake is, zijn de twee handen van één persoon: die zijn namelijk altijd in harmonie met elkaar. In de uitdrukking staan deze linker- en rechterhand dus voor de twee personen die zo goed met elkaar overweg kunnen. Sommige mensen vragen zich weleens af of het niet eigenlijk 'Vier handen op één buik zijn' zou moeten zijn, omdat de uitdrukking vrijwel altijd gaat over twee personen (met elk twee handen) die elkaar graag mogen. Dat is dus niet het geval: er wordt niet direct naar de vier handen van de twee vrienden verwezen.

Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) is er nog een (verouderde) uitdrukking die hetzelfde zegt: 'Het zijn twee billen in één broek.'