Wat betekent op je stokpaardje zitten en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Op je stokpaardje zitten betekent ‘zó enthousiast zijn over een bepaald onderwerp dat je er maar over blijft doorpraten’.

Een stokpaard is kinderspeelgoed: een paardenkop die op een lange stok zit. Zoals kleine kinderen onvermoeibaar zijn als ze op hun stokpaard zitten, zo kan iemand ook eindeloos blijven praten over zijn of haar favoriete onderwerp.

Oorspronkelijk zat er mogelijk geen stokpaardje in de uitdrukking, maar een hobbelpaard. Betje Wolff en Aagje Deken schreven in hun boek Historie van mejuffrouw Cornelia Wildschut uit 1793: “De Heer de Groot had ondertusschen zulk een weg op zijn hobbelpaard afgelegd, dat hij niet zien kon dat Keetje geeuwde.” Het historische Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij hobbelpaard de betekenis: “(Iemands) geliefkoosde bezigheid, geliefkoosd onderwerp (van gedachten en gesprek), geliefkoosd denkbeeld.”

De uitdrukking op zijn stokpaardje zitten en de varianten zijn stokpaardje bestijgen en zijn stokpaardje berijden hebben wel iets ironisch. De kinderen die op hun stokpaard rijden, zijn natuurlijk geen volleerde ruiters, ook al denken ze zelf van wel. En iemand die steeds maar zijn stokpaardje ter sprake brengt, is misschien niet zo deskundig als hij/zij zelf denkt.