Wat betekent het is schering en inslag en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Als iets schering en inslag is, gebeurt het heel vaak. Het gaat daarbij bovendien meestal om iets wat niet gewenst is. De uitdrukking komt voor in zinnen als ‘Onbeleefdheid in het verkeer is tegenwoordig schering en inslag.’

Schering en inslag zijn eigenlijk weverstermen. Met de schering zijn de draden op een weefgetouw bedoeld die in de lengte zijn gespannen. Schering is een afleiding van scheren in de verouderde betekenis ‘opzetten, spannen’.

De term inslag staat voor de draden die met een schietspoel heen en weer tussen de schering worden aangebracht: de dwarsdraden. Door de eindeloze herhaling van ‘schering en inslag’ (lengtedraden spannen en dwarsdraden aanbrengen) ontstaat de geweven stof. Vanuit de gedachte aan deze herhaling kreeg schering en inslag de figuurlijke betekenissen ‘dingen die bij elkaar horen’, ‘dingen die telkens samen gebeuren’ en vandaar ‘dingen die (helaas) vaak samen voorkomen’.

De uitdrukking schering en inslag kwam al in de achttiende eeuw voor. De schrijvers Betje Wolff en Aagje Deken beschreven in 1784 een vriendschap als volgt: “Zij is met Willem koek en ei, scheering en inslag.” Ze bedoelden daarmee dat deze twee mensen onafscheidelijk zijn omdat ze geweldig goed bij elkaar passen. Deze positieve betekenis van schering en inslag is nu verouderd. Koek en ei is wél nog steeds positief.