Waar komt roet in het eten gooien vandaan en wat betekent het?

Roet in het eten gooien betekent 'iets bederven', 'het plezier vergallen'. Met bijvoorbeeld 'Het slechte weer gooide roet in het eten' wordt bedoeld dat het slechte weer een spelbreker was.

Roet is de zwarte afzetting die ontstaat door de verbranding van koolstof. Vroeger werd het in bepaalde gevallen als geneesmiddel gebruikt. Zo schreef M. Noël Chomel in zijn Algemeen huishoudelijk-, natuur-, zedekundig- en konst-woordenboek uit 1778: "Het Roet heeft een oplossende, zeer afvagende [= reinigende], en zuiverende kragt, en daar worden verscheiden zeer goede geneesmiddelen uit bereid." Nog steeds wordt koolstof gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen (na een speciale behandeling; de bewerkte vorm heet actieve kool).

Roet is erg bitter van smaak, en daardoor kreeg het woord roet de bijbetekenis 'iets wat de lekkere smaak bederft' en van daaruit 'iets onaangenaams'. In die betekenis werd het woord ook gebruikt in uitdrukkingen met eten. Zo betekende er is roet in het eten 'er is iets niet in de haak, er is een probleem', en bij roet in het eten gooien/smijten gaat het erom dat iets wat leuk zou kunnen zijn bedorven wordt.