Wat betekent roet in het eten gooien en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Roet in het eten gooien betekent ‘iets leuks bederven’, ‘het plezier vergallen’, ‘een (goed) plan verpesten’. Met bijvoorbeeld ‘We wilden gaan picknicken, maar het slechte weer gooide roet in het eten’ bedoel je dat de afspraak om te gaan picknicken niet door kon gaan vanwege het slechte weer. Het slechte weer bedierf de pret dus. 

Roet is de zwarte afzetting die ontstaat door onvolledige verbranding van organische (koolstofhoudende) brandstoffen. Vroeger werd het in bepaalde gevallen als geneesmiddel gebruikt. Zo schreef M. Noël Chomel in zijn Algemeen huishoudelijk-, natuur-, zedekundig- en konst-woordenboek uit 1778: “Het Roet heeft een oplossende, zeer afvagende [= reinigende], en zuiverende kragt, en daar worden verscheiden zeer goede geneesmiddelen uit bereid.” Nog steeds wordt koolstof gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen, natuurlijk wel na een speciale behandeling. De bewerkte vorm heet actieve kool.

Roet is erg bitter van smaak, en daardoor kreeg het woord roet de bijbetekenis ‘iets wat de lekkere smaak bederft’ en van daaruit ‘iets onaangenaams’. De uitdrukking Er is roet in het eten betekent ‘er is iets niet in de haak, er is een probleem’. Bij roet in het eten gooien/smijten gaat het erom dat iets wat leuk zou kunnen zijn, bedorven wordt.