Waar komt op de pof vandaan en wat betekent het?

Op de pof betekent 'op krediet', 'zonder direct te betalen'. Als je iets op de pof koopt, betaal je er niet meteen voor en maak je dus schulden. Je kunt ook iets op de pof verkopen; dan geef je iemand zomaar iets mee, en moet je maar afwachten of die persoon je ooit alsnog betaalt.

Pof is hier een klanknabootsend woord (een onomatopee). Het betekent 'klap, stomp'. Op de pof betekende volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) oorspronkelijk 'zoals je doet als je er maar een slag naar slaat'. Hieruit ontwikkelde zich de betekenis 'op goed geluk' en later dus 'zonder genoeg geld te hebben om direct te kunnen betalen' of 'zonder directe betaling te verlangen'.

Het Woordenboek der Nederlandsche Taal en F.A. Stoett vermelden de variant op de(n) bof, op de(n) wilde(n) bof met de betekenis 'zonder bepaald doel', 'zonder kennis en overleg, op goed geluk'. Bof betekent hier waarschijnlijk ook oorspronkelijk 'klap, slag'. Uit dit woord is bof in de betekenis 'geluk, buitenkansje' voortgekomen, evenals het werkwoord boffen ('geluk hebben').