Hoe schrijf je de bezitsvorm van namen op -th? Is het Keith’ moeder of Keiths moeder?

Juist is Keiths moeder: de bezits-s wordt in principe direct aan een naam die eindigt op -th vast geschreven.

De eigennaam Keith eindigt in de uitspraak op een t-achtige klank. Keiths moeder is dus enigszins vergelijkbaar met Piets moeder en Jets moeder. Het is bijvoorbeeld ook Philip Roths boek, Elizabeths hofhouding, McGraths theologieWordsworths gedichten, McCall Smiths boeken.

De Engelse th geldt in het Nederlands dus niet als een sisklank (al wordt hij soms wel zo uitgesproken). In bijvoorbeeld Marloes’ proefschrift, Joyce’ meesterwerk, Boulahrouz’ carrière en Bush’ zoon is een apostrof juist, omdat deze eigennamen wél op een sis-klank eindigen.

Het is in de praktijk overigens vrij gebruikelijk om een verduidelijkende apostrof voor de bezits-s te zetten in bijvoorbeeld Keith’s moeder en Philip Roth’s boek. Dit is volgens de officiële spellingregels niet juist, maar als uw tekst niet voor het onderwijs of de overheid is, staat het u vrij de apostrof te gebruiken als u vindt dat de lezer de eigennaam dan gemakkelijker kan herkennen. In onze eigen Spellingwijzer Onze Taal geven we dan ook voorbeelden als Keith’s moeder.