Waar komt de uitdrukking je knopen tellen vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

Wie zijn knopen telt, is ergens onzeker over en probeert een besluit te nemen met de knopen van zijn vest, bloes of overhemd als hulpmiddel. Om de vraag ‘Zal ik wel of niet gaan bungeejumpen?’ te kunnen beantwoorden begin je dan bijvoorbeeld bij de onderste knoop met ‘ik doe het niet’, de knoop daarboven is ‘ik doe het wel’, en zo ga je afwisselend naar boven tot de laatste knoop. Als je een even aantal knopen op je bloes hebt, kom je zo uit op ‘ik doe het wel’. Als iemand zegt ‘Ik telde mijn knopen en besloot om ...’ , dan wordt daarmee bedoeld: ‘ik wist echt niet wat ik moest doen, heb even nagedacht en heb toen op intuïtie besloten om ...’

Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) trekt de vergelijking met het bekende ze/hij houdt van me, ze/hij houdt niet van me, waarbij telkens bloemblaadjes van een bloemetje worden af getrokken.

Je knopen tellen komt al lange tijd voor. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt een citaat uit 1698: "Ik tel op myn knoopen even of oneven."