Waar komt 'Het is in kannen en kruiken' vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

'Het is in kannen en kruiken' betekent: 'het is in orde', 'het is geregeld', 'het is voor elkaar'.

Letterlijk wilde deze uitdrukking zeggen: alle vloeistof (dus alle olie, wijn, melk, enz.) is in kannen en kruiken geschonken. Oftewel: alles is op de juiste plaats terechtgekomen (zodat het later tot je beschikking staat).

Kan en kruik zijn bijna synoniemen. Een kan heeft meestal een schenktuit, en wordt gebruikt om vloeistoffen in te bewaren en uit te schenken; sommige kannen hebben ook deksels. Een kruik is een afsluitbare kan met een korte, nauwe hals, waarin allerlei vloeistoffen werden bewaard. De alliteratie van de k's van kannen en kruiken is ongetwijfeld mede van invloed geweest op het ontstaan van deze uitdrukking: zo'n alliteratie 'bekt' nu eenmaal lekker (vergelijk ook kind noch kraai hebben).

F.A. Stoett vermeldt nog een andere uitdrukking waarin huisraad voorkomt en die de betekenis 'het is voor elkaar' heeft: 'Het is in dichte vaatjes.' In de 'dichte vaatjes' zaten ingemaakte groenten. Als de groenten eenmaal in de vaatjes zaten, die vervolgens goed dicht werden gemaakt, kon je ze een tijd bewaren zonder dat ze bedierven.