Wat wordt er bedoeld met de uitdrukking Goedkoop is duurkoop?

Goedkoop is duurkoop betekent: als je ergens weinig voor betaalt, kun je alsnog duur uit zijn als wat je gekocht hebt van slechte kwaliteit is en dus al snel gerepareerd of vervangen moet worden.

Deze uitdrukking gaat uit van de gedachte dat iets wat niet veel kost, vaak minder kwaliteit heeft dan iets duurs. Aanvankelijk denk je voordeel te hebben van de lage aanschafprijs. Maar als vervolgens blijkt dat je veel geld aan onderhoud en reparatie kwijt bent, of als je binnen niet al te lange tijd een nieuw exemplaar moet kopen, ben je alsnog duur uit.

De bijvoeglijke naamwoorden goedkoop en duurkoop zijn voortgekomen uit goeden koop ('een goede koop vormend', 'voor weinig geld') en duren koop ('een dure koop vormend', 'voor veel geld'). Goedkoop kennen we nog steeds; in plaats van duurkoop wordt nu duur gebruikt. Goedkoop is duurkoop is dus hetzelfde als 'goedkoop komt neer op duur'.

Duurkoop is goedkoop betekent het tegenovergestelde: je zegt hiermee dat het verstandig is om veel te investeren in iets goeds, omdat het dat geld uiteindelijk ook echt waard zal blijken: je hebt er lange tijd profijt van zonder (veel) extra kosten.

De uitdrukking Alle waar is naar zijn geld zegt iets vergelijkbaars: de prijs is een indicatie van de kwaliteit.