Waar komt de uitdrukking flink in de bus blazen vandaan?
 

Flink in de bus blazen betekent meestal 'veel geld uitgeven', bijvoorbeeld als je een groot feest geeft of een mooi cadeau voor iemand koopt. De uitdrukking wordt ook wel gebruikt in de betekenis 'flink zijn best doen'.

In het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) staat de volgende verklaring voor de herkomst van flink in de bus blazen: "Waarschijnlijk is de uitdrukking ontstaan uit een oude goochelaarstruc, waarbij iemand die er graag jonger of mooier uit wilde zien, tegen vergoeding in een zak moest blazen. De zak was echter gevuld met roet, en tot vermaak van de toeschouwers kwam hij met een roetzwart gezicht uit de zak tevoorschijn. We kunnen erover lezen in het toneelstuk De Buskenblaser (1500)."

F.A. Stoett verwijst eveneens naar "de middelnederlandsche sotternie van den Buskenblaser, waar een man voor veel geld in een bus met zwart poeder blaast, in de hoop daardoor verjongd te worden". Volgens Stoett betekent in de bus blazen 'zich geldelijke offers moeten getroosten', 'geld moeten dokken'.

In Huizinga's spreekwoorden en gezegden staat dat vermoedelijk het volgende beeld ook van invloed was op het ontstaan van deze uitdrukking: het geld lag rustig in een geldbus (tegenwoordig spreken we van een spaarpot) te wachten en kwam in beweging doordat het werd uitgegeven (er in de geldbus werd 'geblazen').