Waar komt de uitdrukking 'Er loopt een streep door' vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

'Er loopt (bij hem/haar) een streep door' betekent: 'hij/zij is geestelijk niet helemaal in orde', 'hij/zij is niet goed wijs'.

Waarschijnlijk is deze uitdrukking ontleend aan het weven van stoffen. Een streep was namelijk de benaming voor een fout in een geweven stof. Van Dale (2005) legt uit hoe zo'n streep in de stof ontstaat: als er bij het weven te veel draden tussen de stiften van het weefblad ingestoken zijn, ontstaat op die plaats een opeenhoping van draden, en evenwijdig daaraan juist een dunne plek. Met een weefsel met een streep erdoor was dus iets mis; later werd 'Er loopt een streep door' ook toegepast op mensen met wie 'iets mis' was. Deze herkomst wordt gegeven in het Etymologisch woordenboek van Van Dale (1997) en in het spreekwoordenboek van F.A. Stoett

Een verklaring die ook weleens is geopperd, is dat de streep in de uitdrukking 'Er loopt een streep door' oorspronkelijk een schuine streep door een familiewapen zou zijn. Onechte kinderen (bastaarden) mochten volgens het wapenrecht het wapen van hun vader alleen voeren als er een streep doorheen liep van linksboven naar rechtsonder. Deze verklaring is later echter onwaarschijnlijk genoemd, omdat streep geen vaste term zou zijn in de wapenkunde (heraldiek).