Wat betekent dat zit wel snor en waar komt deze uitdrukking vandaan?

Dat zit wel snor is vaak een geruststellend antwoord op een vraag of alles goed zal gaan: ‘dat komt goed’, ‘dat lukt zeker’. Het kan ook betekenen ‘het is goed, het is in orde’, bijvoorbeeld: ‘Ben ik je nog benzinegeld schuldig?’ – ‘Welnee, dat zit wel snor.’

In de oudere naslagwerken komt snor zitten niet voor. Van Dale vermeldt dat zit (wel) snor voor het eerst in de achtste druk (1961) en noemt het “scholierentaal en volkstaal”. De medewerkers van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) troffen de oudste vermelding van dat zit wel snor aan in 1948 in de Gelderlander en vermoeden dat het oorspronkelijk soldatentaal is. In het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) komt al wel het zit goed als vaste verbinding voor. Wellicht is het bestaan hiervan van invloed geweest op het ontstaan van snor zitten.

Er wordt weleens gezegd dat het vogeltje de snor iets met dat zit wel snor te maken zou hebben. Om haar nest te beschermen maakt dit beestje een snorrend geluid. Maar hoe snor zitten vervolgens de betekenis ‘in orde zijn, goed zitten’ zou hebben gekregen, blijft duister.

Je snor drukken

Snor komt ook voor in je snor drukken (‘ervandoor gaan’ en ‘ergens onderuit proberen te komen’). De snor is een opvallend deel van het gezicht en daarmee van een persoon. Zo kon ‘Hij drukte zijn snor’ in gebruik komen om aan te geven dat iemand stilletjes wegging of ergens onderuit probeerde te komen. Varianten zijn je ponum drukken en je snavel drukken. Zich drukken betekent ‘zich aan iets onttrekken’.