Wat betekent ‘Alle(r) ogen zijn gericht op Kwatta’ en waar komt deze uitdrukking vandaan?

‘Aller (of: alle) ogen zijn gericht op Kwatta’ betekent dat iemand in de schijnwerpers staat: iedereen kijkt naar deze persoon en wacht af wat hij of zij gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘Het is een spannende bijeenkomst en aller ogen zijn gericht op Kwatta: wat gaat de Amerikaanse president beslissen?’

De oorspronkelijke vorm van de uitdrukking is ‘Aller ogen zijn gericht op Kwatta.’ Er stond dus eigenlijk: ‘de ogen van allen (van iedereen) zijn gericht op Kwatta’. ‘Alle ogen zijn gericht op Kwatta’ is een variant die vanaf de jaren zestig voorkomt.

De uitdrukking komt uit de reclame. Vroeger waren de chocoladerepen van Kwatta een begrip. Op de repen stonden zegels, de Kwattasoldaatjes, waarmee men voor cadeaus kon sparen. In de Eerste Wereldoorlog waren de Kwattarepen erg geliefd bij de soldaten van het Nederlandse leger, die ondanks de neutrale opstelling van Nederland toch gemobiliseerd waren. De kreet ‘Aller ogen zijn gericht op Kwatta’ zou in de kazernes ontstaan zijn. De uitdrukking werd in de jaren dertig door Kwatta zelf gebruikt als reclameslagzin: “Aller ogen zijn gericht op Kwatta’s manoeuvre chocolaad”. De naam Kwatta verwijst naar een cacaoplantage in Suriname.