Print deze pagina

Groente / groenten / groentes

Wat is juist: 'babyvoeding met groente', 'babyvoeding met groenten' of 'babyvoeding met groentes'?

Het is alle drie mogelijk.

In babyvoeding met groente is groente een verzamelnaam. In de babyvoeding zit dus iets uit de categorie groente; dat kunnen een of meer soorten zijn.

Babyvoeding met groenten en babyvoeding met groentes betekenen allebei dat er minstens twee groentesoorten in zitten, want groenten en groentes zijn de meervoudsvormen van groente in de concrete, telbare betekenis 'een bepaalde groente'. Er is geen voorkeur voor groenten of groentes; beide vormen zijn goed.

Als verzamelbegrip is groente goed te vergelijken met het woord fruit. In de telbare betekenis is groente vergelijkbaar met vrucht, en het meervoud groenten/groentes dus met vruchten. Aan babyvoeding met fruit is te zien dat de verzamelnaam fruit het best past; babyvoeding met vruchten klinkt wat ongewoner. Daaruit zou je kunnen afleiden dat babyvoeding met groente (ook de verzamelnaam dus) iets meer voor de hand ligt dan babyvoeding met groenten/groentes.

Voorbeelden met groente als verzamelbegrip:

  • Wie koopt zijn fruit en groente nog bij de groenteboer?
  • Eet dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit.
  • Hun zoontje weigert pertinent groente te eten.

Voorbeelden met groenten/groentes als meervoud van het telbare groente:

  • Groene groenten/groentes zijn het gezondst.
  • Hun zoontje lust maar een paar groenten/groentes.
  • Ik eet bij elke maaltijd minstens twee groenten/groentes.

Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteboer, groentehapje, groentepakket en groentesoep juist. Volgens het Witte Boekje zijn groentenboer, groentenhapje, groentenpakket en groentensoep mét tussen-n ook goed.

Verwante adviezen

Trefwoorden

laatste wijziging: 12-09-2015
terug
Jaarwoord banner
-