Opdracht: bedenk een vertaling voor ‘exulansis’

Sommige woorden zijn onvertaalbaar omdat ze uit een totaal andere cultuur komen. Onvertaalbare woorden voor herkenbare gevoelens verdienen een vertaling, want die zou in een behoefte voorzien. Er zijn ook obscure woorden voor obscure gevoelens of uiterst zeldzame verschijnselen, waarvan een vertaling in het Nederlands niet gemist wordt.

Het Engelse exulansis is zo’n woord. Ook voor veel Engelstaligen is dit een onbekend woord; het komt uit The Dictionary of Obscure Sorrows, een compendium van nieuw bedachte woorden, geschreven door de Amerikaanse schrijver John Koenig. Het zijn allemaal namen voor emoties die we zouden kunnen ervaren en waar we nog geen woorden voor hebben.

Exulansis is ‘de neiging om het praten over een bepaalde ervaring op te geven, omdat niemand zich die kan of wil voorstellen, met als gevolg dat die ervaring wegdrijft en de herinnering eraan uiteindelijk zelfs misplaatst lijkt’. Lees de vorige zin nog een keer en vraag u af: zou u hier een (nieuw) Nederlands woord voor kunnen bedenken?


-- Er zijn op dit moment nog geen inzendingen. --


Deze opgave van Nederland Vertaalt stond op 4 februari 2021 op de Onze Taal Taalkalender 2021.

Naar het overzicht van vertaalopgaven.