Op 10 oktober wordt de Taalboekenprijs 2020 uitgereikt, de prijs voor het beste boek over (de Nederlandse) taal dat het afgelopen jaar verschenen is. De komende weken stellen we de zes kandidaten graag aan u voor. (Klik hier voor de shortlist.)

Het derde genomineerde boek is De geniale eenvoud van taal van Hedde Zeijlstra, hoogleraar taalkunde aan de universiteit van Göttingen. Het is “een helder, informatief en prettig leesbaar boek over hoe taal werkt, en wat we daar wel en nog niet van weten”, aldus de nominatiejury.

Hoe kan het dat we elkaar door taal begrijpen? Hoe is taal ooit ontstaan? Hoe kan het dat we in de eerste drie, vier jaar van ons leven onze moedertaal zo perfect leren spreken? De antwoorden op al deze vragen zijn pas gedeeltelijk gevonden, maar laten wel zien dat taal een complex wonder is. En tegelijkertijd ontdekken taalkundigen dat de werking ervan vaak een wonder van eenvoud is. Hedde Zeijlstra vertelt in zijn boek De geniale eenvoud van taal enthousiast én duidelijk wat wetenschappers allemaal al ontdekt hebben – en wat nog niet.

Kijk hieronder wat taalkundige Marc van Oostendorp van het boek vindt, of lees hier een fragment uit het boek.

Hedde Zeijlstra is hoogleraar taalkunde aan de universiteit van Göttingen (Duitsland). Dit is zijn eerste publieksboek over taal.

De Taalboekenprijs is een initiatief van Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw, en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt. In 2019 won taaljournalist Gaston Dorren de prijs met zijn boek Babel.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3000,– en een oorkonde, en zal worden uitgereikt op 10 oktober, bij de afsluiting van de Week van het Nederlands. De uitreiking vindt plaats in het radioprogramma De Taalstaat. De doelstelling van de prijs is het bevorderen van de aandacht voor het goede taalboek – waarbij goed in dit geval betekent: ‘oorspronkelijk, goedgeschreven en taalkundig relevant’.