Op 13 juni 2015 is dichter en taalvirtuoos Drs. P op 95-jarige leeftijd overleden.

Drs. P (pseudoniem van Heinz Polzer) is bekend geworden door zijn vele Nederlandstalige liedjes en gedichten, die gekenmerkt worden door een strak rijm en metrum. Zijn teksten waren in dat opzicht zonder uitzondering van hoog niveau. Daarnaast was er onmiskenbaar een humoristische kant aan zijn teksten.

Tot zijn bekendste nummers behoren 'Dodenrit', 'Veerpont', 'Markt', 'Knolraap en lof, schorseneren en prei', 'Het trapportaal' en 'De zusters Karamazov' (over tante Constance en tante Mathilde).

In de jaren tachtig schreef Drs. P samen met Ivo de Wijs een reeks artikelen in Onze Taal, onder de noemer 'Het Rijmschap'. Daarin beschreven ze tal van versvormen (met eigen voorbeelden), bedachten ze rijmwoorden op 'onberijmbaar' geachte woorden, en knutselden ze op allerlei manieren gedichten in elkaar. Ook het ollekebolleke ontbrak daarbij niet. Deze in 1974 door Drs. P geïntroduceerde versvorm behoorde tot zijn eigen favorieten.

Drs. P schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen: over historische gebeurtenissen, over lichaamsdelen, over leestekens, over natuurkundige en wiskundige onderwerpen, maar ook over groentesoorten of over plantjes in een kloostertuin. Door een schijnbare terloopsheid van sommige zinswendingen, door het uitvergroten van details, door het in een paar woorden neerzetten van belangrijke feiten én door een veelal bizarre invalshoek, ontstond vaak een combinatie van zwartgalligheid en absurdisme.

Ook speelde hij graag met taal. Gedichten waarin alle regels anagrammen van elkaar zijn, gedichten waarin elk woord met de volgende letter van het alfabet begint, gedichten waarin het laatste rijmwoord een anagram is van het eerste, Drs. P heeft het allemaal geprobeerd - en allemaal even vakkundig.

In 2009 ontving Drs. P de Groenman-taalprijs van de aan Onze Taal verbonden stichting LOUT, "op grond van zijn verfijnde spel met de Nederlandse taal". Want meer nog dan een dichter of een tekstschrijver was Drs. P een ware taalkunstenaar.

Bekijk hier het interview dat Aukeline van Hoytema had met Drs. P, naar aanleiding van de toekenning van de Groenman-taalprijs.

Lees hier het interview dat Peter Burger en Jaap de Jong hadden met Drs. P, voor het Taalboek van de eeuw.