“Wat moet het zijn: het gerechtshof en haar medewerkers of het gerechtshof en zijn medewerkers?” Vorige week kreeg ik deze vraag voorgelegd via onze telefonische taaladvieslijn. Het is een bekende kwestie, want we krijgen vaak vragen over verwijswoorden, zoals zijn/haar, hen/hun en die/dat/wat.

Er zijn meer vragen die wij als taaladviseurs geregeld zien terugkeren: vragen over hoofdletters, d’s en t’s, los of aan elkaar, streepjes, trema’s en apostrofs, maar ook over indeling en adressering van een brief of mail, over woordaccenten (wél of wèl, níét of níet) en over het schrijven van een begrijpelijke tekst, met een overzichtelijke indeling en een correct en toegankelijk woordgebruik.

Honderd van dit soort veelvoorkomende taalkwesties hebben we in 2009 gebundeld in de Taal-top-100, een boek waarvan we nu een nieuwe versie hebben gemaakt. Ook deze nieuwe editie zal de taaladvieslijn niet overbodig maken – er zijn oneindig veel taalvragen denkbaar – maar het boek bestrijkt wel een groot deel van wat we zoal aan vragen binnenkrijgen. Overigens bevat de Taal-top-100 eigenlijk veel meer dan honderd vragen, omdat we na elk antwoord extra uitleg geven en verwante kwesties behandelen.

Waar nodig zijn de teksten aangescherpt en zijn nuanceringen aangebracht volgens de laatste ontwikkelingen in de taalnorm. Verder hebben we veel voorbeeldzinnen geactualiseerd. Zo werd het hoog tijd dat – in een uitleg over woordcombinaties met een streepje – het kabinet-Rutte het kabinet-Balkenende afloste, en werd óók in de Taal-top-100 de destijds nog zo vertrouwde Koninginnedag (met hoofdletter en zonder tussen-n) afgelost door Koningsdag (met hoofdletter en mét tussen-s).

Zelfs de kersverse Franse president Macron deed zijn intrede in een voorbeeldzin – al weet je natuurlijk nooit hoelang zo’n zin actueel blijft. Hoe dan ook hopen we dat het boek weer een aantal jaren meekan; in het gerechtshof en zijn medewerkers blijft het verwijswoord zijn vast nog wel een tijdje de beste keus. En wie er met het boek toch niet uit komt of een specifiekere vraag heeft, kan ons uiteraard altijd bellen (op 0900 - 345 45 85, 90 cpm, van 9.30 - 12.30 uur). Of misschien zien we u bij de boekpresentatie die we op donderdag 29 juni houden bij boekhandel Paagman in Den Haag. Bekijk hier het programma.


Jaco de Kraker
medewerker Taaladviesdienst