Voor de eerste keer gaat de titel Beste Leraar Nederlands naar België. Tamara Stojakovic, docent op het Atheneum MXM in Merksem, kreeg zaterdagochtend in De Taalstaat (KRO-NCRV) de prijs overhandigd uit handen van minister Bussemaker. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Volgens de jury leeft Stojakovic zich in haar leerlingen en hun taalleerproces in, en probeert ze hen met nieuwe media te ondersteunen. Ze maakt en deelt veel materiaal, zoals haar filmpjes. Omdat ze vindt dat ze te weinig tijd heeft voor de leerlingen, houdt ze functioneringsgesprekken als alternatief voor mondelinge toetsen.

Het verhaal van Tamara Stojakovic (31) is bijzonder: ze kwam als 11-jarige oorlogsvluchteling uit Bosnië naar België. Inmiddels staat ze alweer zeven jaar voor de klas als lerares Nederlands. Stojakovic probeert zich als docent aan te passen aan de leefwereld van de leerlingen. ‘Ik vraag mijn leerlingen voortdurend wat ze missen in de lessen, maar later in het echte leven nodig denken te zullen hebben.”

Er zijn ruim zevenduizend stemmen uitgebracht, meer dan ooit. Tamara Stojakovic kreeg van de drie genomineerden de meeste stemmen. De andere leraren die door de jury werden voorgedragen, zijn Henk ter Haar van de gereformeerde scholengemeenschap Guido in Arnhem en Didy Pijpker van het Eemsdeltacollege in Siddeburen. Zij zijn op hun beurt gekozen uit twaalf kandidaten die eerder werden voorgedragen door leerlingen en collega's.

Alle kandidaten worden door de jury geprezen om hun passie en inzet. De jury bestaat uit lerares Trudy Coenen, hoogleraar Peter-Arno Coppen en de Vlaamse emeritus hoogleraar Frans Daems. Onderwijsorganisaties in Nederland en België ondersteunen de verkiezing, net als mede-organisator Onze Taal en dit jaar ook de VRT (het dagelijkse radioprogramma De Bende van Annemie). Kandidaten uit België konden overigens al eerder meedingen naar de titel.