Bezoekers van het Lowlands-festival, dat dit weekend plaatsvindt, kunnen meedoen aan taalonderzoek van Groningse promovendi. De wetenschappers onderzoeken wat de invloed is van alcoholgebruik op het spreken van een vreemde taal. Volgens hen is Lowlands een ideale locatie voor veldonderzoek: het festival trekt zo’n 60.000 bezoekers en daar zitten altijd wel mensen bij die mee willen doen aan een wetenschappelijk experiment. Daarbij zullen veel van hen al uit vrije wil alcohol hebben gedronken. 

De verwachting van de promovendi is dat mensen die alcohol hebben genuttigd Nederlandse teksten slordiger uit zullen spreken, maar teksten in een vreemde taal (op Lowlands: het Engels) juist beter. “Dat komt door de slechtere articulatie, waardoor het niet zo Nederlands-Engels klinkt, en doordat mensen zich met een paar glazen op vrijer voelen”, aldus een van de promovendi. (NOS)

Het spraakonderzoek is onderdeel van ‘Lowlands Science’, waar de festivalbezoekers zich in een uitgebreid lab kunnen onderwerpen aan uiteenlopende wetenschappelijke experimenten. Naast deze studie vindt er ook nog een ander taalonderzoek plaats. Het Meertens Instituut heeft samen met de Universiteit van Antwerpen een ‘hiphop-generator’ ontwikkeld, die zelf Nederlands- en Engelstalige hiphopteksten kan schrijven. Maar zijn die ook goed? Dat kunnen de festivalgangers bepalen. Op grond van hun oordelen valt er dan misschien ook iets te zeggen over wat nu eigenlijk de kenmerken zijn van een geslaagde rap. (Meertens Instituut)

Vorige Volgende