De Vegetarische Slager moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een groot aantal productnamen aanpassen. Aanduidingen als visvrije tonyn, kipstuckjes en geruld gehackt mogen vanaf maart volgend jaar niet meer op verpakkingen staan van de vegetarische producten. Volgens de NVWA zijn de namen “misleidend” en zijn ze daarom “een overtreding van de Warenwet”. 

De directeur van de Vegetarische Slager, Jaap Korteweg, reageert verbaasd, omdat het bedrijf zelf nooit klachten krijgt van mensen die zich misleid voelen. “Bij ons is het extra duidelijk dat het om een vegetarisch product gaat, omdat er ook nog eens heel groot ‘Vegetarische Slager’ op de verpakking staat”, zo stelt hij.

De Vegetarische Slager is het enige bedrijf dat nu door de NVWA op de vingers is getikt, maar ook andere producenten van vleesvervangers gebruiken benamingen met ‘vleestermen’. Of deze uitspraak ook voor hen gevolgen heeft, is onduidelijk. (NOS)

De discussie speelt overigens al enkele jaren (al in 2012 werden er Kamervragen over gesteld) en laaide begin dit jaar weer op. Uit een peiling op onze website bleek toen dat  een overgrote meerderheid tegen het voorstel was om de vleesnamen voor vegetarische producten af te schaffen.

Vorige Volgende