Met 82,2 procent van de stemmen is prikspijt in Nederland gekozen als Woord van het Jaar 2021 in de verkiezing van woordenboekmaker Van Dale. In België won het woord knaldrang, met 37,2 procent van de stemmen.

Prikspijt is de “spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte” en weerspiegelt de polarisatie in de Nederlandse maatschappij rond de vaccinatie tegen het coronavirus. Knaldrang wordt omschreven als “het sterke verlangen om uit de bol te gaan” en wordt vaak gebruikt in de context van de coronamaatregelen.

Dat prikspijt in Nederland met zo’n overweldigende meerderheid heeft gewonnen, komt volgens Dikke Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon doordat er op Twitter veel werd opgeroepen om op dit woord te stemmen, met name door personen die zichzelf niet willen laten vaccineren.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge reageerde via Twitter aldus op het verkozen woord: “Als je op de IC ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas #prikspijt.”

(Bron: NOS, De Morgen)

Vorige Volgende