De universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) zal binnenkort in plaats van het Afrikaans het Engels gaan hanteren als onderwijstaal. Dit heeft het bestuur besloten naar aanleiding van verschillende studentprotesten. Volgens de protesterende studenten is het Afrikaans de taal van de onderdrukking, en worden de gekleurde studenten benadeeld door in deze taal les te geven. Een documentaire die dit probleem aan de kaak stelt, werd in augustus op YouTube gezet en ging al snel viraal.

De universiteit stelt in haar verklaring dat het Engels voortaan de voertaal zal zijn omdat dit de meestgesproken taal is in het land, en niemand mag worden uitgesloten van het onderwijs door de taal. De beslissing moet nog wel worden voorgelegd aan de raad, maar de verwachting is dat deze zal worden gesteund. (BBC News)

Uit verschillende hoeken werd er dit weekend gereageerd op het voornemen van de universiteit. Vorige maand beschreef de Belgische literatuurwetenschapper Yves T'Sjoen de studentprotesten in Zuid-Afrika, waarbij hij zich onder andere afvroeg of de verengelsing wel een garantie is voor meer sociale gelijkheid.

Vorige Volgende