Vandaag verschijnt in NRC Handelsblad en De Standaard een pleidooi van vier hoogleraren om de financiële steun voor lessen Nederlands in het buitenland te behouden. Aanleiding vormen de bezuinigingen van de Nederlandse Taalunie, de beleidsorganisatie van Nederland, Vlaanderen en Suriname voor de Nederlandse taal. Door deze bezuinigingen wordt een groot deel van de steun voor het onderwijs van het Nederlands in het buitenland ingetrokken. Zo worden de toelages voor docenten Nederlands in landen waar de lonen erg laag liggen, zoals Roemenië, stopgezet. Ook verdwijnen de gratis zomercursussen in Nederland en Vlaanderen voor buitenlandse studenten Nederlands. Het pleidooi is ondertekend door (ruim) tachtig academici die de zorgen van de vier auteurs delen.

Geert Joris, algemeen secretaris van de Taalunie, reageert in NRC Handelsblad op het stuk. Hij stelt dat de Taalunie de afgelopen jaren heeft moeten bezuinigen en dat dit onder andere gebeurd is door intern te reorganiseren en de activiteiten af te stemmen op de vernieuwde doelstellingen. Volgens Joris is er niet onevenredig hard bezuinigd op steun voor het onderwijs van het Nederlands in het buitenland.

De kranten hebben de stukken (deels) achter hun betaalmuur geplaatst. Het pleidooi van de academici is later vandaag in zijn geheel te lezen op Neder-L, net zoals andere bijdragen over de kwestie (door Marc van Oostendorp, Geert Joris, Jos Joosten).

Vorige Volgende