Het weekblad Donald Duck heeft een speciale editie uitgebracht voor kinderen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld doordat ze dyslectisch zijn. De ‘Ducklexie-special’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Regionaal Instituut voor Dyslexie (RID) en zes ervaringsdeskundigen van 11 jaar oud. In het tijdschrift is gebruikgemaakt van een ander lettertype, is er meer wit tussen de woorden en regels aangebracht en zijn de tekeningen rustiger. Daarnaast zijn de verhalen korter: maximaal twee pagina’s. 

Stripverhalen doen het sowieso goed bij kinderen met dyslexie, doordat het beeld de tekst verduidelijkt. Deze speciale Donald Duck is desalniettemin een verbetering. Caspar (11 jaar): “Lezen is lastig als er drukke achtergronden zijn. Dan raak ik snel afgeleid en moet ik opnieuw beginnen met lezen van de tekst. In de Ducklexie Duck zijn de achtergronden minder druk en letters groter. Hierdoor kan ik makkelijker het verhaal lezen!”

De Ducklexie-special was online snel uitverkocht; binnenkort is de tweede druk beschikbaar. In enkele winkels is het blad nog wel te koop. Uitgever Sanoma overweegt vaker een speciale dyslexie-uitgave te maken. (Inct, De Gelderlander, Donald Duck)

Vorige Volgende