In het Nijmeegse project ‘Writers in the Cloud’ schrijven bezoekers van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit met behulp van taaltechnologie een tekst in de trant van schrijvers als Couperus, Grunberg of Bervoets. Het project, dat op 2 oktober van start gaat, is een samenwerking tussen taalwetenschappers van de Radboud Universiteit en kunstenaarscollectief KunstLAB Arnhem.

De computer doet aan de hand van een analyse van het oeuvre van een schrijver suggesties voor woorden, waarna menselijke deelnemers een van die woorden kiezen. Op die manier wordt er een complete tekst opgebouwd. (Radboud Universiteit)

Een vergelijkbare manier van werken (computer suggereert, mens beslist) volgen Ronald Giphart en een schrijfrobot van de Universiteit van Antwerpen en het Meertens Instituut, bij het schrijven van een extra hoofdstuk voor de sf-klassieker Ik robot van Isaac Asimov. Dit hoofdstuk wordt op 1 november gepubliceerd.

Schrijvende computers zijn overigens niets nieuws: er zijn al jaren 'textbots', die nieuwsartikelen als een sportverslag of een weerbericht kunnen genereren.

Vorige Volgende