Taalkundige Sara Petrollino bestudeerde voor haar promotieonderzoek het Hamar, een taal die gesproken wordt in Zuidwest-Ethiopië. Haar proefschrift, de eerste uitgebreide grammatica van het Hamar, onthult een unieke eigenschap wat betreft woordgeslacht. In de meeste talen zijn zelfstandige naamwoorden mannelijk, vrouwelijk of onzijdig, maar in het Hamar kunnen ze allemaal zowel op een vrouwelijke als op een mannelijke manier worden gebruikt.

De geslachtstoekenning verloopt niet willekeurig, maar is afhankelijk van de context. Het geslacht kan bijvoorbeeld iets zeggen over de omvang van een object: een groot gebouw is vrouwelijk, een klein gebouw mannelijk. Ook kan het mannelijk geslacht worden gebruikt om meer nadruk te leggen op een element in een verhaal.

Naast deze unieke eigenschap beschrijft Petrollino het bijzondere en veelzijdige systeem van de taal om de afstand tot een object aan te duiden. Komen we in het Nederlands niet veel verder dan het onderscheid tussen dichtbij (dit boek) en ver weg (dat boek), in het Hamar kan iemand ook aangeven waar het object zich bevindt vanuit zijn positie (hoger, lager of op hetzelfde niveau).

Petrollino promoveert op donderdag 10 november aan de Universiteit Leiden

Vorige Volgende