Het gaat niet goed met de Papiamentse taal in het Nederlands Koninkrijk. Dat stelt Ruben Severina, voorzitter van de Papiamentse taalstichting Splika. Sinds Bonaire een bijzondere gemeente is van Nederland (2010), lijkt het Nederlands te domineren op het eiland en de positie van het Papiaments te verslechteren, aldus Severina. De taal is sinds deze bestuurlijke verandering ook geen verplicht examenvak meer op school. En ook hier in Nederland lijken steeds minder mensen het Papiaments te beheersen, al erkent Severina dat recente cijfers hierover niet beschikbaar zijn. 

Het Papiaments is een officiële taal op Bonaire, Aruba en Curaçao. In 2014 verzocht Splika de regering om de taal gelijk te stellen aan het Fries, om zo het bestaan te waarborgen. Tot nu toe zonder resultaat. (Caribisch Netwerk)

In de eerste aflevering van de podcast ‘Koninkrijkskwesties’ die deze week verscheen, gaan verschillende sprekers in op de betekenis van het Papiaments voor de Antilliaanse identiteit. De podcast is een initiatief van het Caribisch Netwerk (NTR) en NPO Radio 1. 

Vorige Volgende