Na 26 jaar valt het doek voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De NTR stopt per direct met het jaarlijks terugkerende televisieprogramma, omdat het volgens de omroep over zijn hoogtepunt heen is en de kijkcijfers te laag zijn. 

Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR, licht de keuze toe in de Volkskrant: “Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad. Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv; het dictee was archaïsch.” Een plan om het dictee te moderniseren heeft het niet gehaald, aldus Francissen. 

Philip Freriks, initiatiefnemer en presentator van het programma, reageert verbolgen. Volgens hem is het dictee door de omroep “bij het grofvuil gezet”, iets wat het programma volgens hem niet verdient. “Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z’n minst afscheid in stijl”, aldus Freriks. 

Een afscheid komt er niet. Het Groot Dictee van 2016 - dat geschreven werd door A.F.Th. van der Heijden - is het laatste geweest. 

Vorige Volgende