Als het van het taalgevoel van Vlaamse taalprofessionals afhangt, zouden meer Vlaamse woorden en uitdrukkingen tot de Nederlandse standaardtaal mogen behoren. Dat blijkt uit een enquête van Radio 1 (in België), De Standaard, de Nederlandse Taalunie en de KU Leuven onder ruim 3000 Vlamingen voor wie taal een belangrijke rol speelt in het beroepsleven.

Elke deelnemer kreeg 50 zinnen voorgelegd, waarvan 40 met typisch Vlaamse woorden of uitdrukkingen (autostrade, solden, mutualiteit, vuilbak, zo'n dagen) en 10 met typisch Noord-Nederlandse gevallen (ergens een hard hoofd in hebben, occasion, jus d'orange). De deelnemers moesten aangeven of ze de zin aanvaardbaar vinden in de krant of in het journaal.

"De resultaten zijn verrassend", zegt Johan De Schryver, docent Nederlands aan de KU Leuven. "58 procent heeft niets tegen meer Vlaams in de standaardtaal. Zij accepteren zelfs oude kaskrakers van de antigallicismenstrijd zoals zich verwachten aan (in plaats van verwachten) en beroep doen op (in plaats van een beroep doen op)." (Deredactie.be)

Aanvulling: de website Newsmonkey inventariseerde de reacties die op Twitter verschenen.

Vorige Volgende