NOS-weerman Gerrit Hiemstra heeft de Machiavelliprijs 2021 gekregen omdat hij klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze duidelijk maakt voor een breed publiek. “Met een tomeloze energie brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht. Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis”, aldus het juryrapport.

Dat het duidelijke taalgebruik van de meteoroloog aanslaat, blijkt volgens Stichting Machiavelli uit het feit dat hij onbedoeld is uitgegroeid tot het boegbeeld van de klimaatbeweging. Hiemstra zelf zegt dat hij zich niet had gerealiseerd wat voor impact hij heeft. “Het is gewoon mijn werk. De wetenschap is zo overduidelijk over dit onderwerp, dus moet je er iets mee doen. En dat is door te proberen de essentie eruit te halen en die voor het voetlicht te brengen zodat mensen weten wat er aan de hand is.”

De Machiavelliprijs wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers. Vorig jaar waren voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers en hoogleraar virologie Marion Koopmans de winnaars, omdat zij kennis over het coronavirus toegankelijk maakten voor een groot publiek.

(Bron: NOS, Trouw)

Vorige Volgende