Het Nederlands Debat Instituut heeft Lodewijk Asscher (PvdA) uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2019 en daarmee tot winnaar van de Debatprijs.
 
Asscher vertelde pakkend over wat de sociaal-democratie de afgelopen eeuw heeft opgeleverd en juist dat maakte zijn betoog bijzonder, stelt de jury. Daarna koppelde hij dit aan een paar thema’s. Onderwijs was er daar een van. Hij werkte die thema's met aansprekende voorbeelden uit en kwam er tijdens het debat steeds op terug. Asscher speelde handig in op de betogen van andere fractievoorzitters. Ook probeerde hij anderen steeds te verleiden om toezeggingen te doen en samen te werken. Hij riep zijn tegenstanders op hun abstracte verhalen concreet te maken, te durven kiezen en niet uit te stellen.

De jury was enthousiast over de toon van het debat dit jaar. Er werd goed en serieus naar elkaar geluisterd en gekeken naar waar er samengewerkt kon worden. Het debat was soms stevig maar zonder de onaangenaam harde toon van vorige jaren. Ook valt de jury positief op dat de politici steeds meer aandacht besteden aan het vormgeven van de inhoud van hun betoog.  Van de nieuwkomers viel vooral Rob Jetten positief op. Ontspannen, met goede vragen en veel kennis van zaken speelde hij een belangrijke rol in het debat. (Nederlands debat Instituut)

Vorige Volgende