Vandaag komt Google met een nieuwe versie van zijn vertaaldienst Google Translate. In deze “sterk verbeterde versie” zullen de vertalingen tussen het Engels en het Nederlands (in beide richtingen) veel beter en begrijpelijker zijn. 

Een vertaling van een of twee woorden is doorgaans geen probleem voor Google Translate. Maar voer je hele zinnen in, dan geeft de vertaaldienst vaak kromme formuleringen met woorden op rare plekken. Google werkt daarom al maanden aan een verbetering van de functie. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van ‘machine learning’: computers verbeteren hun vertaalvaardigheid door heel veel menselijke vertalingen te bestuderen en daar vervolgens zelfstandig van te leren. Dat betekent ook dat de vertaalfunctie zichzelf zal blijven verbeteren, aldus Google. 

De update van Google Translate zal in de loop van de dag plaatsvinden. De verbetering geldt niet alleen voor het Nederlands, maar ook voor een flink aantal andere talen. Wel gaat voorlopig alleen de kwaliteit van vertalingen naar en van het Engels vooruit. (Google, NOS)

Vorige Volgende