Van het Europese Hof van Justitie mogen zuivelnamen als kaas en melk niet gebruikt worden op veganistische producten. De hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie boog zich over de kwestie op verzoek van een Duitse rechter, die een oordeel moest vellen in een zaak tegen TofuTown. Dat bedrijf gebruikt verschillende zuivelnamen voor producten die geheel plantaardig zijn, zoals Tofubutter en Cashew Cream Cheese

Volgens het hof komt zuivel van dieren en niet van planten. Iets mag bijvoorbeeld alleen ‘melk’ genoemd worden als het van melkklieren komt en bij een of meerdere melkbeurten is verkregen, aldus de uitspraak. 

Veel gevolgen zal de uitspraak overigens niet hebben. Makers van zuivelvervangers vermijden het gebruik van termen als boter en room al (zo heet ‘sojamelk’ vaak officieel ‘sojadrink’). Ook bestaan er uitzonderingen, die per lidstaat verschillen. (NRC, de Volkskrant)

De kwestie doet denken aan de discussie over de namen van vleesvervangers die begin dit jaar in Duitsland en Nederland oplaaide. 

Vorige Volgende