Het Elfdaals, een oude Vikingtaal die met uitsterven bedreigd wordt, wordt toekomstbestendiger gemaakt door twee enthousiaste gamers. Het stel kwam op het idee om de bijzondere taal, die tegenwoordig nog maar door zo’n drieduizend mensen gesproken wordt, toe te voegen aan het onder jongeren zeer populaire computerspel Minecraft.

Met hulp uit verschillende hoeken bouwen ze nu een Minecraft-uitbreidingspakket gebaseerd op de gemeente Älvdalen in Zweden, de enige plaats waar de taal nog gesproken wordt. De voertaal in deze uitbreiding is het Elfdaals: spelers voeren opdrachten uit en werken ondertussen aan hun woordenschat en grammaticale kennis. Hoe beter ze de taal onder de knie krijgen, des te verder ze in het spel kunnen komen.

Het Elfdaals wordt door de Zweedse overheid als een dialect beschouwd, maar veel sprekers en ook (internationale) taalkundigen pleiten er al jaren voor het als afzonderlijke taal te erkennen. De taal is uniek omdat ze veel kenmerken van het Oudnoords vertoont die in het Zweeds en de Zweedse dialecten al eeuwenlang verdwenen zijn. Doordat het tegenwoordig vooral ouderen zijn die de taal nog beheersen, dreigt het Elfdaals uit te sterven. (Trouw)

Vorige Volgende