De vorige week weer opgelaaide discussie over het Engels als taal van het hoger onderwijs wordt deze week voortgezet in de Volkskrant.

Eerst verscheen er een opiniestuk over de nieuwe bachelor filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die volledig Engelstalig is. In dat stuk wordt betoogd wordt dat buitenlandse studenten het filosofische debat verrijken, maar dat je niet van ze kunt vragen dat ze daarvoor Nederlands leren. Op dit stuk werd gereageerd door een medewerker van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie, waar het tegenovergestelde standpunt gehuldigd wordt: op niveau filosoferen kun je enkel in je moedertaal.

In een derde stuk betoogt een hoogleraar natuurkunde dat het Engels in de bètawereld allang de geaccepteerde vaktaal is: “Onderzoekers in de exacte wetenschappen praten, denken en dromen vooral in het Engels als het over wetenschap gaat.” Het is volgens deze hoogleraar ondoenlijk de onderwerpen op hetzelfde niveau in het Nederlands te bespreken.

Op Neerlandistiek.nl pleit taalkundige Marc van Oostendorp ondertussen voor meer realiteitszin in de discussie: het Engels is er en gaat niet meer weg, dus we moeten zoeken naar een oplossing die werkt en voor iedereen acceptabel is.

Vorige Volgende