De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump lijkt nogal voor de vuist weg te spreken tijdens zijn toespraken: hij maakt zinnen niet af en doet halve uitspraken. Volgens experts werkt die manier van spreken in zijn voordeel: door zijn boude beweringen maar half te formuleren en enkel te hinten naar de boodschap laat hij zijn publiek zelf invullen wat hij wel bedoelt maar niet zegt - en op die manier is het veel moeilijker hem met zijn uitspraken te confronteren dan wanneer hij in eenduidige volzinnen zou spreken. Soms zwakt hij uitspraken ook af door er 'ik weet het (ook) niet' aan toe te voegen - maar ondertussen is de uitspraak wel gedaan.

Een andere truc die Trump toepast is uitspraken te vermommen als algemeen aanvaarde waarheden. Hij leidt de uitspraak dan in met de woorden 'Veel mensen zeggen dat ...' Daarmee ontslaat hij zichzelf van de verplichting de uitspraak hard te maken.

Een derde hulpmiddel waarvan Trump zich graag bedient, is het gebruik van denigrerende bijnamen. Zijn Republikeinse rivaal Marco Rubio kleineerde hij vaak door hem 'Little Marco' te noemen, en zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton duidt hij aan als 'Crooked Hillary'.

En als hij dan toch te ver is gegaan, zegt hij gewoon dat het sarcastisch bedoeld was. (Mashable)

Vorige Volgende