Nu we bijna weer de laatste maand van het jaar in gaan, zijn al enkele woorden van het jaar bekendgemaakt.

Uit de resultaten blijkt dat ook dit jaar de covid-19-pandemie een groot effect heeft op de woordenschat. Zo heeft de Amerikaanse uitgever van woordenboeken Merriam-Webster het woord vaccine geselecteerd als woord van het jaar. En ook bij de Oxford English Dictionary ontkomen we niet aan de pandemie: vax is hier gekozen als woord van het jaar vanwege de enorme toename in gebruik en de sterke impact van het woord. Het Australisch-Engelse woordenboek Macquarie Dictionary verkoos strollout als woord van het jaar. Een woordspeling met verwijzing naar de trage uitrol (rollout) van vaccinaties in het land.

Toch zijn er enkele woorden die minder direct in verband staan met de pandemie. Collins English Dictionary heeft NFT gekozen als woord van het jaar. Dit woord, dat eigenlijk helemaal geen woord is maar een afkorting van de term non-fungible token, verwijst naar een manier om eigenaarschap aan digitale objecten te koppelen. Bij de Cambridge English Dictionary is dit jaar gekozen voor perseverance als woord van het jaar, ter illustratie van het doorzettingsvermogen van de mensheid het afgelopen jaar en de grote interesse voor de NASA-missie naar Mars.

Nog lang niet alle woorden van het jaar zijn gekozen en ook voor het Nederlands zijn de selecties nog in volle gang. Ook Onze Taal doet dit jaar weer mee.
Nomineer hier uw woord van het jaar en doe mee aan de verkiezing vanaf maandag 20 december.

Vorige Volgende