Als we ooit een buitenaardse boodschap weten te ontvangen, zijn we dan ook in staat die te ontcijferen? Die vraag houdt velen bezig, onder wie astrofysicus René Heller. Vorig jaar zette hij daarom een experiment op, waarin hij mensen via de sociale media uitdaagde om een (zogenaamd) buitenaards bericht (bestaande uit twee miljoen nullen en enen) te ontcijferen. Meer dan 300 mensen reageerden voor de deadline; 66 oplossingen bleken geheel correct. Heller publiceerde enkele dagen geleden een wetenschappelijk artikel over het experiment. 

Volgens de astrofysicus heeft zijn onderzoek laten zien wat de kracht is van de sociale media in dit soort gevallen. Mocht er ooit een echte buitenaardse boodschap op aarde belanden, dan zou hij het op dezelfde manier verspreiden, zodat iedereen die wil mee kan puzzelen. Daarnaast heeft het experiment aangetoond hoe goed ‘leken’ (mensen die niet getraind zijn in SETI-decryptie) zijn in het ontcijferen van gedecodeerde boodschappen. Dit inzicht biedt ook aanknopingspunten voor het schrijven van een begrijpelijke boodschap áán buitenaardse wezens, aldus Heller. 

Natuurlijk noemt Heller zelf ook de voor de hand liggende kanttekening bij zijn experiment: de boodschap was opgesteld door een mens. Mochten er buitenaardse wezens bestaan, dan is het goed mogelijk dat die op een totaal andere manier denken en communiceren. (Scientias)


Zie ook het artikel ‘Hoe praat je met buitenaardse wezens?’ (Berthold van Maris, Onze Taal mei 2017).

Vorige Volgende