Vlaamse leerlingen die thuis een andere taal spreken dan Nederlands, mogen die ook gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Dat staat in een nieuwe leidraad waarmee het GO! (‘gemeenschapsonderwijs’, het onderwijs dat wordt aangeboden door de Vlaamse gemeenschap) dit schooljaar aan de slag gaat.

Op veel scholen is het gebruik van vreemde talen verboden of wordt het ontmoedigd. Dit kan een negatief effect hebben op het leerproces van kinderen. Daarom wil het gemeenschapsonderwijs een einde maken aan het verbod. In een nieuwe leidraad, die op alle GO!-scholen wordt verspreid, staat dat schooldirecteuren positief moeten omgaan met de moedertaal, of die nu Spaans, Pools of Arabisch is. (De Standaard)

De politieke partijen SP.A, Open VLD en Groen reageerden positief: “Ontspannen met taal omgaan helpt om beter te leren op school, ook om Nederlands te leren. Respect voor de thuistaal zou dus een evidentie moeten zijn op school.” De N-VA is tegen, omdat ze vreest voor de positie van het Nederlands als onderwijstaal. (De Standaard)

Vorige Volgende