‘Vergeet het Deense hygge, het is tijd om uit te waaien.’ In de Amerikaanse krant The Washington Post is het Nederlandse uitwaaien benoemd als de nieuwe gezondheidstrend in de Verenigde Staten.

Uitwaaien (dat je volgens de krant uitspreekt als ‘OUT-vwy-ehn’) wordt in het artikel omschreven als ‘het ondernemen van een activiteit in de buitenlucht in winderige omstandigheden’. De Nederlandse gewoonte wordt uiteengezet met behulp van een voorbeeld van een Amsterdammer die ’s ochtends met surfboard en al de drukke stad verlaat en naar het strand gaat om het hoofd, met behulp van de frisse zilte lucht, leeg te maken.

Ook merkt de krant op dat het niet vreemd is dat deze term ontstaan is in Nederland: dankzij ons platte landschap is er maar weinig dat de harde windstoten in de weg staat.

Dat uitwaaien werkt, wordt bevestigd door een hoogleraar van de Universiteit van Utah. Zij stelt dat interactie tussen mens en natuur een positief effect kan hebben op de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid van mensen.

(Bron: The Washington Post)

Vorige Volgende