Onderzoekers van de Australian National University voorspellen dat tegen het einde van deze eeuw zo’n vijftienhonderd talen voorgoed zullen zijn uitgestorven.

De onderzoekers brachten 51 verschillende factoren in kaart die erop wijzen dat een taal bedreigd wordt (zogeheten stressoren). Een daarvan is de zogenoemde ‘wegdichtheid’: hoe meer wegen er door een land lopen die dorpen en steden met elkaar verbinden, hoe groter het risico dat dominante talen kleinere talen verdringen. Ook scholing speelt een belangrijke rol, omdat geschoolde mensen de neiging hebben om in hun dagelijks taalgebruik minder inheemse taalelementen te gebruiken.

Volgens onderzoeker Lindell Bromham zou het uitsterven van deze talen een groot verlies betekenen: “Elke taal is een unieke uitdrukking van de menselijke cultuur. Dus met het verdwijnen van een taal gaat er tegelijkertijd een culturele schat verloren.”

Bromham stelt overigens dat de bedreigde talen nog wel te redden zijn: “Veel talen hebben nog vloeiende sprekers. We zullen gemeenschappen daarom dringend de steun moeten geven die ze nodig hebben om ervoor te zorgen dat hun taal sterk blijft en wordt doorgegeven aan de volgende generatie.”

(Bron: Scientias, MO)

Vorige Volgende