Wie wordt de ‘Taalstaatmeester’ 2018?

De afgelopen maanden hebben luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal veertien kandidaten voorgedragen voor de titel ‘Taalstaatmeester van 2018’.

Het gaat om mannen en vrouwen die zich dit jaar hebben onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan zowel in gesproken als in geschreven woord zijn. Het zijn schrijvers, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers en journalisten.

Een jury, bestaande uit Laurens Borst, zendermanager van NPO Radio 1, Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, en schrijver en taalwetenschapper René Appel, heeft uit deze voordrachten drie genomineerden voorgedragen:

Pauline Broekema is al jarenlang verslaggever bij het NOS Journaal. Maar ze is ook schrijver. In beide disciplines toont zij op een prachtige manier haar taalvaardigheid. Broekema is voorgedragen door haar collega Helma Coolman.

Paulien Cornelisse is een taalprofessional die in al haar werk en optredens op een authentieke manier de verrassende kanten van de Nederlandse taal belicht. Eigenlijk kunnen we niet om haar heen, vindt Gaby van Meerwijk uit Amsterdam, die Cornelisse voordraagt als Taalstaatmeester. Van Meerwijk prijst haar heldere woordkeuze en haar intonatie en presentatie.

Lilian Marijnissen – we kenden haar al een beetje, als ‘dochter van’, campagneleider bij de FNV en als Kamerlid. Maar sinds ze fractievoorzitter van de SP is, valt het pas echt op hoe goed ze kan spreken. Je kunt zeggen dat ze de taal van de mensen spreekt, maar het is toch vooral haar eigen taal. Ze debatteert met verve, en lijkt daar steeds beter in te worden.

Tot en met 23 december kon er gestemd worden op een van deze drie genomineerden. In De Taalstaat van zaterdag 29 december is de uitslag bekendgemaakt. De Taalstaatmeester van 2018 is geworden: Lilian Marijnissen.

 

(Portretten in openingsfoto: Merlijn Doomernik (Pauline Broekema), Govert de Roos (Lilian Marijnissen) en Chris Bajema (Paulien Cornelisse).)

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Pauline Broekema(444 stemmen, 18%)

Paulien Cornelisse(688 stemmen, 28%)

Lilian Marijnissen(1303 stemmen, 53%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 62 reacties

c. wouters

Wie ooit een boek of column van Paulien Cornelisse heeft gelezen, weet dat ze onvermoeibaar is in het blootleggen van onzinnige taaltrends en rare nieuwe woorden die alleen worden uitgevonden om onplezierige waarheden te verbloemen.

Pien van der Kleij

Lilian krijgt mijn stem. Taalstaatmeester, in dit berichtje voor het eerst gelezen. Pauline en Paulien zijn bij mij bekend, maar ik ga voor Lilian. Zij laat duidelijk horen wat er mis is en windt er geen doekjes om. Zo blijven doorgaan.

huib ghijsen

Lilian is een hele goede spreker met een uitstekende kennis van zaken. Een genot om naar te luisteren!

Evert Brouwer

Lilian Marijnissen is de beste Volksvertegenwoordiger in de 2e Kamer!! Lilian alle steun krijg je van mij!!!  Ebert Brouwer Assen

Habs-Josef Preuss

Ik vind haar der beste parlementarieër die de belangen van het gewone volk duidelijk vertegenwoordigd! Wens haar veel succes toe in haar verdere [olitoeke keuzes!

Cathy

Lilian krijgt mijn stem omdat zij ingewikkelde onderwerpen weet in verstaanbaar, maar vooral begrijpelijke, taal te bespreken én in te debatteren. Ga zo door, Lilian!

Patricia

Lilian natúúrlijk !
Zij is een strijdbare vrouw ! ze spreekt duidelijke taal en iedereen kan
begrijpen wat ze zegt !
Prima vrouw ! veel respect voor haar !
Laat zich niet uit het veld slaan en ze blijf correct.

Jaap van Aarst

Natuurlijk Lilian. Duidelijke no nonsens taal, die een ieder kan begrijpen en zonder te brallen of ongepast woordgebruik. Een verademing in de Tweede Kamer en sterk in het debat.

Bart Heine

Gelukkig is er in De 2e Kamer nu een eerlijk en oprecht spreekster die de strijd met de gladde praatjesmakers aan kan. Dat was hard nodig.

Ben Geitz

Eindelijk een goede spreker die glasheldere taal speekt.