Wie wordt de ‘Taalstaatmeester’ 2018?

De afgelopen maanden hebben luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal veertien kandidaten voorgedragen voor de titel ‘Taalstaatmeester van 2018’.

Het gaat om mannen en vrouwen die zich dit jaar hebben onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan zowel in gesproken als in geschreven woord zijn. Het zijn schrijvers, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers en journalisten.

Een jury, bestaande uit Laurens Borst, zendermanager van NPO Radio 1, Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, en schrijver en taalwetenschapper René Appel, heeft uit deze voordrachten drie genomineerden voorgedragen:

Pauline Broekema is al jarenlang verslaggever bij het NOS Journaal. Maar ze is ook schrijver. In beide disciplines toont zij op een prachtige manier haar taalvaardigheid. Broekema is voorgedragen door haar collega Helma Coolman.

Paulien Cornelisse is een taalprofessional die in al haar werk en optredens op een authentieke manier de verrassende kanten van de Nederlandse taal belicht. Eigenlijk kunnen we niet om haar heen, vindt Gaby van Meerwijk uit Amsterdam, die Cornelisse voordraagt als Taalstaatmeester. Van Meerwijk prijst haar heldere woordkeuze en haar intonatie en presentatie.

Lilian Marijnissen – we kenden haar al een beetje, als ‘dochter van’, campagneleider bij de FNV en als Kamerlid. Maar sinds ze fractievoorzitter van de SP is, valt het pas echt op hoe goed ze kan spreken. Je kunt zeggen dat ze de taal van de mensen spreekt, maar het is toch vooral haar eigen taal. Ze debatteert met verve, en lijkt daar steeds beter in te worden.

Tot en met 23 december kon er gestemd worden op een van deze drie genomineerden. In De Taalstaat van zaterdag 29 december is de uitslag bekendgemaakt. De Taalstaatmeester van 2018 is geworden: Lilian Marijnissen.

 

(Portretten in openingsfoto: Merlijn Doomernik (Pauline Broekema), Govert de Roos (Lilian Marijnissen) en Chris Bajema (Paulien Cornelisse).)

Deze poll is gesloten. De uitslag was als volgt:

Pauline Broekema(444 stemmen, 18%)

Paulien Cornelisse(688 stemmen, 28%)

Lilian Marijnissen(1303 stemmen, 53%)

Velden met een * zijn verplicht.

Reacties Er zijn 62 reacties

Ernst "Asperger" Anepool

Ik heb op Lillian gestemd, niet zozeer omdat ze inderdaad een pakkende toespraak *zonder* teleprompter ten beste kan geven, maar vooral omdat ze het goede voorbeeld is voor alle politici.

Want die maken nog steeds veel te graag gebruik van Jeukwoorden en verhullende angliscismen en leenwoorden om maar vooral veel te roepen zonder ooit iets te zeggen waar ze verantwoordelijkheid voor hoeven te nemen…

Want daar heeft ze heel duidelijk aandachtig naar de kritische Conferance (ook weer een jeukwoord) van Paulien in Breda geluisterd/ want zelfs de partijpolitieke stukken worden steeds beter leesbaar, en eindelijk ook begrijpelijk voor de gewone Jan met de Pet die door moverende bezuinigingen gestrand zijn in het verwerven van een expliciet geexpandeerd vocabulaire…

Dat laatste is even een voorvbeelde van politiek geleuter dat je alleen kunt volgen als je de teveel in de slangekuil die politiek heet hebt lopen hinkelen.

Ik hoop dat de Congresstukken voor de Staten en EU verkiezingen ook eens door Paulien en Lillian doorgenomen worden, en uitgebeend, zodat er alleen nog eenduidige en voor iedereen gelijk te begrijpen voorstellen in staan, zodat de gewone burger die stukken ook kan lezen zonder ziek te worden van de jeuk(woorden) !

Want echte Democratie begint toch bij het verheffen van het volk tot een actief meedenkende burger die zich niet langer knollen voor citroenen laat verkopen, omdat er in de partijpolitieke voorstellen over Brassica rapa gesproken word zodat het luxer klinkt dan een Cirtrus vruchtje.

Al vind ik persoonlijk sinds ik een keer een oratie van mezelf moest aanhoren, dat een toespraak zonder interactie (oe wat jeukt dat toch) met het publiek eigenlijk veel te lang is, want dan dwalen je gedachten toch snel af, zeker als er dan een Emile in het Publiek op een zeepkist klimt om je aan te moedigen Lilian 😊

Klim gerust wat vaker op de zeepkist en blijf je klare taal spreken, want dat is veel beter te pruimen dan die kleinerende “Jip & Janneke” prietpraat die sommige populisten er op na houden, wat me net zo ergert als dat potjeslatein van die Buma’s.

Hup wie der wint, en met 3 deelnemers staat iedereen sowieso op het ereschavot, toch ?

Mélanie Jansen

Ik heb voor Lilian gekozen en wel hierom : leuk doen is leuk en grappig, en dat is het. Iets zinnigs zeggen in het volksbelang en to the point is nog veel beter en belangijk !!! Ik steun de SP ook maar duidelijk en recht voor zijn raap zijn er maar weinig.

Cees Sterkenburg

Goed en begrijpelijk taalgebruik in een openbaar debat vergt wel enige oefening maar vooral ook talent. Ouders kunnen daarbij in de opvoeding een kleine bijdrage leveren. Maar het zit toch voornamelijk in de persoon zelf. Geloof en overtuiging van het verkondigde gedachtegoed zijn de beste drijfveren. En dat zie heel goed bij Lilian. En ze leert en wordt steeds beter.

Jelle van der Velde

Lilian spreekt altijd duidelijke- en klare taal.

Ron Spreekmeester

van mij mogen ze alle drie die titel krijgen!

Zwanny Wouda

Lilian noet alles duidelijk bij de naam!

M.E.Verkruisen

Waarom Paulien Cornelissen? Taal is absoluut echt haar ding! Terecht en vaak verrassend kritisch en onvergelijkbaar geestig.

Petra

Natuurlijk Lilian!

Barbara Schuddeboom

Helaas verafschuw ik het gebruik van mooie taal voor populistische praat. De veelgeroemde Lilian Marijnissen valt voor mij af. Blijven over Pauline Broekema van wie ik de boeken zeer waardeer en Paulien (what’s in a name) Cornelisse. Van deze laatste waardeer ik de nuchtere humor zeer en de speelsheid waarmee ze de taal gebruikt. Hup Paulien! Je kunt het ook al is de hele SP gemobiliseerd

Toke van de Rovaart

Een vakvrouw in hart en nieren, haar met de paplepel ingegoten door haar beide ouders! Als opening van het nieuwe jaar hield ze een toespraak die klonk als een klok(Rotterdam 2018) een toespraak van ruim een 1/2 uur, zonder spiekbriefje!
ik was er zelf weer helemaal aan toe om mensen te inspireren en met de mensen in gesprek te gaan!